Синоћ је у Културном центру општине Медвеђа приређено вече под називом „Кажу да камен може да проговори“, на коме су гостовали сликар Братислав Анђелковић – Бата из Вучја и филмски стваралац Небојша Илић Илке. Ово је била прилика за разговор о унији две уметности, сликарству и филму. Током разговора са публиком представљен је део стваралачког опуса два уметника, посебно онај део који је настао заједничком сарадњом, први и други део филма “Камен древног сневача”.

Илке је филмском камером први успео да проникне у суштину Батиног рада, да публици пренесе како то камен може да проговори више од речи и колико све то значи за српску духовност и уметност. Бата и његово сликарство  важне су теме за Илкетов филмски рад. Заједничка сарадња која је резултирала филмовима “Камен древног сневача” I и II дала је могућност овим великим ствараоцима да своје две уметности представе и ван границе земље, да за то буду награђени на престижним филмским фестивалима у земљи и иностранству, да се многе филмске и културне манифестације отварају изложбама Батиних слика и пројекцијом Илкетових филмова. Круна њиховог заједничког рада је свакако Бронзани витез на Фестивалу “Златни витез” у Москви 2010. године.

 Филм  „Камен древног сневача 2“ је покретна слика о постању, послању и посвећењу јединственог Српског сликара Братислава Бате Анђелковића. Прича је испричана у духу старозаветног језика а сцене и пејзажи камена намерно су бирани као раритетни брендови Србије. Уметник  је свуда ишао и пребивао, али увек је остајао на камену, од кога се не може ни даље, ни ближе. Ово је филмским језиком испричана прича о смислу људског живота.

Хиландарски мрав као на длану „позира” под стакленом полицом. Посматрач тек погледом кроз лупу на овом сићушном инсекту запажа исцртан лик светог Симеона. Оку не промичу ни шибице, наизглед обична палидрвца, а на њима прецизно насликан Исус Христ и Свети Сава.

Посетиоци изложбе имали су прилику да погледају нека од уметничких дела осликана на платну и природним материјалима – дрвету, камену, кожи, као и на предметима за свакодневну употребу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *