Културни центар општине Медвеђа је уз подршку Министарства културе и информисања реализовао пројекат „Дижем ову чашу – Здравице Горње Јабланице – Истраживање и документовање елемента са репрезентативне листе културног наслеђа Републике Србије“ који је одобрен по конкурсу из области нематеријално културно наслеђе. Пројекат се заснивао на теренском истраживању, прикупљању и дигитализацији обичаја казивања здравица на територији општине Медвеђа. Пројектни тим је у првој фази пројекта  у периоду од маја до августа, у истраживањима  успео да прикупи материјал и да отпочне припрема за снимање материјала. Теренско истраживање је вршено у селима општине Медвеђа и  том приликом је је прикупљена довољна количина аудио, фото и видео грађе. Препознато је да на територији општине Медвеђа живи традиција казивања здравица намењених слави, свадби, усељењу, за кумство, побратимство, за сусретање, за пријатељење, за рођење, за смртни случај и друге прилике. Све ове здравице или њихови елементи су снимани као материјал за израду филма. Обављен је разговор са потенцијалним саговорницима и они су дали усмену дозволу за снимање њих и њиховог простора. Снимано је 12 саговорника/информанта (Живојин Павловић, Мирко Радивојевић, Весна Јанковић, Радосав Додеровић, Милош Перовић, Миљан Токовић, Михајло Радојевић, Лепосава Радојевић, Стојан Новаковић, Наташа Милетић, Урош Милетић, Милан Стевановић).

Сав прикупљен и обрађен материјал је предат на монтажу фирми „FOTO I VIDEO PRODUKCIJA CREATIV FILMS“   која је израдила етнодокументарни филм.  Дана 30.11.2022. године извршена је мултимедијална презентација резултата пројекта у Културном центру општине Медвеђа, на коме су присуствовали учесници пројекта и представници локалних културних и просветних установа. Због великог интересовања јавности, планирано је да се до краја године одржи још једна презентација пројекта у великој сали Културног центра општине Медвеђа. За време реализације пројекта, остварена је сарадња са још једном установом културе – Центром за културу општине Лучани, који је  реализовао пројекат „Домаћине, здрав си – стручни скуп о здравицама и међународна смотра здравичара”. Пројекат је подржан од стране Министарства културе и информисања Републике Србије. Пројекат је реализован 13. и 14 октобра 2022. године у простору Музеја трубе у Гучи. Саставни део скупа је била и презентација резултата теренског истраживања „Здравица Горње Јабланице“. Предавање је спремио и презентовао  етнолог Далибор Пешић, стручни сарадник пројекта „Дижем ову чашу – здравице Горње Јабланице“ чији носилац је Културни Центар општине Медвеђа. Презентација је наишла на добар пријем присутних стручњака који се баве овим вредним елементом нематеријалног наслеђа Србије. Дошло се до заједничког предлога да би требало кандидовати „Здравицу“ за заштиту на УНЕСКО-вој листи као елеменат Светске баштине. У току је припрема за штампу зборника са радовима о „Здравици“  који су презентовани на скупу. У склопу зборника биће објављени и научни  рад о здравицама Горње Јабланице.

Етно документарни филм „Здрав си“ по пројекту „Дижем ову чашу – Здравица Горње Јабланице“ можете погледати на следећем линку:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *