Дана 29.11.2023. године са почетком од 18:00 часова, у Културном центру општине Медвеђа  одржано је Гусларско вече поводом више догађаја из наше историје међу којима су:

– 5 година од када су српске гусле уписане у  УНЕСКО листу нематеријалне културне баштине човечанства

– 110 година Од победе у другом  балканском рату

            – 111 година од  Колубарске битке

Програм је отворио пригодном здравицом  гост,  гуслар и  здравичар Вук Пантовић из Сјенице.

У програму су учествовали гуслари:

1. Миљан Токовић-Медвеђа

2. Огњен Андрић-Крагујевац

3. Живота Плавшић-Ниш

4. Лазар Терзић-Сјеница

5. Душан Додеровић-Медвеђа

6. Милан Додеровић-Ниш

7. Радивоје Бишевац-Крагујевац

8. Вук Пантовић-Сјеница

9. Обрен Јововић-Медвеђа

10. Андрија Плавшић-Ниш

11. Милован Милошевић-Медвеђа

12. Милутин Петрушић-Медвеђа

13. Синиша Петрић-Беране

Кроз струне врсних гуслара опевани су сегменти из славне српске историје, посебно неисцрпна тема – Косово. Чојство, витештво, јунаштво су поново подигнути на пиједестал српске бити, као морална вертикала ка којој, како певају гуслари, се морамо стремити и у будућности. Певало се и о самим гуслама као узвишеном инструменту који се поима са посебним  преносиоцем колективног памћења, својеврсна парадигма колективне свести целокупног српства. Гуслало се и певало о вилама, хајдуцима, царевима, кнезовима али и о обичном човеку који понекад нема ништа сем  јуначког срца којим војује борећи се  за универзалну правду.

Публика, не малобројна, са пажњом је слушала сваког гуслара, не штедећи аплаузе за сваки онај стих који је подражавао њихов доживљај гусларског певања.

Традиционално програм је  завршен заједничком песмом свих учесника у програму, којима се  придружила  публика из велике сале Културног центра.

У име удружења гуслара и писаца епске поезије „Горња Јабланица“ из Медвеђе, које је формални организатор манифестације, присутну публику поздравио је Радосав Додеровић, председник удружења. Том приликом уручио је захвалнице свим учесницима у програму као и пригодне речи и захвалнице добротворима за помоћ у организацији овог културног догађаја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *