У Медвеђи отворена четврта сезона уметничке музике

На велики православни празник „ Велика Госпојина“, 28.08.2023 године, у порти цркве „Вазнесење Господње“ у Медвеђи, састав „Калем“ одржао је концерт,  први из пројекта музичке серије  „Уметничка музика на југу-Медвеђа 2023-четзврта сезона“ .

Пред сами почетак концерта, присутној публици се обратио директор Културног центра Медвеђа, који се том приликом захвалио Министарству културе за одобрени пројекат и свештенику Душану Ђорђевићу на помоћи у организацији концерта.

За организацију концерта у порти цркве добијен је благослов епискпа нишког  Арсенија.

  Публика је са приметним одушевљењем примила извођење песама овог састава: „Месече“, „Нисам моро, моро моја“, „Орхидеја“, „Циганчица“ …, а на репертоару су биле и традиционалне песме са балканских простора: „Кад сум бил, мори Ђурђо“, „Маријо, дели бела кумријо“, „А што ти је мила кћери“…

„Калем“ су укалемили уметници Стефан Илић и Душан Поповић Липовац, а визуелни идентитет им је примерен музици коју стварају и изводе.

 „Калем“  изводи традиционалну музику балканских простора, одевену у ново рухо. Њена лепота је у једноставности и идеји коју носи – приближити савременог човека културном наслеђу које ово поднебље чува.

Душан доноси призвук медитерана и класичне музике, док је стефан својим изворним ,народним стилом певања и свирања ближи нашој баштини.

Стефан Илић је певач, виолиниста и композитор који је своје основно и средње музичко образовање завршио у Школи за музичке таленте у Ћуприји где је већ као веома млад показивао наклоност ка креативном раду. Након завршене Музичке академије започиње каријеру као извођач кроз неколико различитих састава класичне и традиционалне музике, са којима бележи више стотина наступа по највећим дворанама у земљи и иностранству. Лични пројекат ревитализације традиционалне музике са балканског полуострва започиње 2017. године и, заједно са Душаном Поповићем Липовцем, оснива састав „Калем“

Душан Поповић Липовац је гитариста, композитор и аутор уџбеника за учење гитаре. Средњу музичку школу завршио је у Београду, а Музичку академију у Новом Саду. Један је од 50 стипендиста за фестивал Православне хорске музике у Санкт Петербургу. Године 2014. уписује мастер студије музичког истраживања у Мурсији (Шпанија), где започиње мастер рад на тему „Интеракција и фузија балканске музике са фламенком“ који је послужио као основа за његову композиторску делатнос.

Нумеру са концерта „Због тебе моме убава“ можете погледати на линку испод.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *