У суботу 19.03.2022. године, у фоајеу Културног центра општине Медвеђа, одржана је промоција књиге (збирке песама) „Вихор са порпланка“, аутора Мирка Радивојевића.

                Након прве збирке песама “Зврчак из облака“, и друге збирке песама „Искра из огњишта“, Мирко Радивојевић, мајстор, зидар, рудар, пољопривредник и клесар сјајних стихова промовисао је своју трећу збирку песама „Вихор са пропланка“, која полази из Газдара, Медвеђе, Јабланице и простире се преко једног броја песама кроз читаву Србију.

  У овој књизи аутор не одступа од свог препознатљивог стила, где доминирају предели, њиве, пашњаци, пропланци и временски услови, муке и бриге сељака да преживе и стварају благодети за потомство и за опстанак у свим крајевима.

Мирко Радивојевић кроз своју књигу одсликава лепоту и знаменитости родног села Газдара, општину Медвеђу и читав Јабланички крај. Он пише о животворној љубави, догађајима, вери и обичајима. Тугује због изумирања наших села, молећи младе да се врате породичном огњишту, селу и здравој природи, да оживе село стварајући пород и очувају нашу вековну традицију.

Поред Мирка, у програму промоцији књиге су учествовали гости-уметници: Влада Пауновић – уредник књиге из Старчева, Милија Радивојевић Баја – уметник, песник и здравичар из Пожаревца који је овом приликом отпевао неколико песама, између осталих и химну Медвеђе и Горње Јабланице, Миљан Токовић – који је извео две нумере на фрули, Радосав Додеровић – који је одгуслао о јунаку Николи Скобаљићу, Милош Перовић – који је изрецитовао једну своју и једну Миркову песму, Урош Милетић – Мирков унук и Андријана Радивојевић – Миркова унука који су изрецитовали по једну песму свог деде Мирка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *