У сали Културног центра општине Медвеђа, на Преображење 19.08.2022. године, са почетком од 20:00 часова, одржано је приповедање о смеху и осмеху, под називом „Од осмеха до премудрости Божије“. Текст и режију потписао је Предраг Ћурић, а приповедач је Миодраг Петровић из Новог Сада, првак драме Српског народног позоришта.

На самом почетку присутнима се обратио и нови Парох Медвеђе Душан Ђорђевић, а након тога је заједно са парохом Сијаринске Бање Драганом Илићем молитвом „Оче наш“ отворио програм.

Приповедач Миодраг Петровић је вече завршио споменувши још  једног човека, који је осмехивао наш народ, и дан данашњи га осмехује. Осмехом којим се човек смеје себи, својим манама, својој безглавости. Осмехом оне врсте који одједном, као мелем, обасја лице сапатника, у свету који као грех стоји између човека и Логоса. Осмехом као последњом надом, оном која се испунила Десном разбојнику. Осмехом човека Богочовеку; такав је био осмех Бранислава Нушића. Цитирао је речи Светог Авва Јустина Поповића, на испраћају свог пријатеља комедиографа: „ Поклоник смеха, Нушић је добровољни мученик велике и свештене тајне која се зове човек. Ма са које стране му приступили, и ма у ком тренутку, он је увек замишљен над тајном човека. Човека као бића које се смеје. Само се човек смеје. У томе лежи нека велика тајна. Ту тајну је решавао Нушић, као тајну човека. Јесте ли размишљали о смеху? Шта је то смех? Има ту нечег што се отискује у праисконске и бездане дубине човековог бића. Каква је то тајна човековог духа?  Зашто се човек смеје? Смеје се и од радости, и од жалости. Једном речју: човек се смеје зато што је он биће које се смеје. И велики човекољубац Нушић учи,  завршава Авва Јустин своје слово: волите човека и у греху његовом, и у смеху његовом…“. Осмехом

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *