У великој сали Културног центра општине Медвеђа, дана 30.12.2021. године, одиграна је мултимедијална драмска представа посвећена јубилеју 100 -годишњици од проглашења Медвеђе за варош.

            Свечаност је отворио директор Културног центра општине Медвеђа Небојша Јакшић, подсећајући присутне да установа којом руководи наставља да пригодним програмима обележава значајне јубилеје како из локалне тако и из националне историје. Такође је прочитао најзначајније локалне догађаје везане за политички, привредни, образовни, културни и спортски развој општине Медвеђа. Председник општине Медвеђа др Небојша Арсић је званично отворио свечаност и том приликом изнео податке везане за сам чин проглашења Медвеђе за варош од стране Краља Александра Карађорђевића, тог 31.12.1921. године. Сама представа је имала два дела, први у коме је приказан документарни филм о настанку и развоју Медвеђе, аутора Милоша Стојменовића – студио „Нитро Акустик“ из Лебана, и други, драмски приказ у коме су учествовали локални глумци, аматери из Медвеђе и Лебана.

            Сцена је подржана учешћем фолклорног друштва, гуслара и флураша. Основну радњу чини захтев виђенијих мештана, тада села Медвеђе, да се њихово место прогласи за варош и добије указ о проглашењу. Сценарист и режисер представе је Доминик Богдановић, руководилац Градског аматерског позоришта „Катарза“ из Лебана. За представу су коришћене старе фотографије и текстови који се налазе у завичајног грађи Општинске библиотеке „Петар Петровић Његош“. По завршетку представе, у фоајеу Културног центра Медвеђа, отворена је изложба фотографија вароши Медвеђе с почетка 20. века.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *