У Среду, 20.04.2022. године, у фоајеу Културног центра општине Медвеђа, одржана је промоција Српског, историјског и едукативног стрипа „Сјај и сенка Немањића“, аутора Драгана Томовића, илустратора Горана Милутиновића. Стрип „Сјај и сенка Немањића“ је заснован на историјској грађи и прати 200 година владавине династије Немањић са свим аутентичним ликовима. У стрипу је веродостројно представљена тадашња ношња, оружје, архитектура, тако да ће љубитељи „девете уметности“ моћи на занимљим и лак начин стећи нова и подсетити се старих знања о Српској историји.

Аутор стрипа Драган Томовић је истакао првобитну жељу да се на основу сценариа сними ТВ серија, али не као оно што је одрађено на РТС-у, међутим сценарио је искоришћен за, како је аутор нагласио, едукативни пројекат, у коме ће се 200 година владавине Немањића сместити у 15 стрипова. Сценарио је одрадио професор историје Бранислав Радаковић и том приликом се држао тога да све буде историјски тачно и аутентично, а исти је Драган Томовић прилагодио форми стрипа са жељом да ученицима који уче у школи овај период наше историје, на што лакши и занимљивији начин прихвате и савладају градиво.

Драган, је на крају истакоа да му је жеља да уради и битке из Првог светског рата и голготу преко Албаније, које су веома важан део наше историје.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *