Вечерас је у холу Културног центра у Медвеђи отворена изложба костима „Џингис Кан и стварање савременог света“ аутора Тијане Сићевић, дипломираног сценског уметника и мастер уметника сценског дизајна из Новог Сада.
У оквиру изложбе „Џингис Кан и стварање савременог света“, ауторке Тијане Сићевић представљена су три изведена јединствена костима, уз уметничке, техничке и радне скице, које су настале проучавањем монголске културе. Тијанина жеља за изучавањем монголске културе инспирисан је књигом Џека Ведерфорда који кроз живот Џингис Кана, првобитно званог Темурџина, описује настанак и развој Монголске државе. Поред едукације, циљ нове поставке је да подстакне посетиоце да размишљају и праве паралелу између традиције и савременог, у било ком сегменту живота. Дакле, поред костима Џингис Кана Медвеђани могу видети костим његове жене Борте и трећи костим је костим њиховог сина. Сваки костим је посебан уникат израђен од рециклираног материјала, праве коже или свиле. На сваком од њих су боје које репрезентују карактер личности : наранџасто-црвена, са плавим орнаментима код Џингис Кана, нежне боје, бела, небо плава и периферно јака црвена боја су на костиму Борте док њиховог сина карактерише црна боја с крваво-црвеним основама.
Обраћајући се публици, ауторка је напоменула да је ово још једна у низу изложби њених радова. На изради скица и костима уложила је 6 месеци рада на проучавању ликова и на скицирању, прикупллању материјала, шивењу, фарбању и декорацији костима. Посебно је нагласила да је проучавањем живота Монгола дошла до спознаје њохове изузетне менталне снаге, за коју каже да је и Срби као народ поседују, нарочито онај део народа који жви на Косову и Метохији.
Изложбу је отворио директор Култуног центра општине Медвеђа, Небојша Јакшић, казујући слово о ауторки, при чему је посебно истако њен рад на пољу костимографије значајних позоришних представа у ЈДП, Мадленијануиму, СНП Нови Сад и др. Директор Јакшић сматра да је оваква врста изложбе први пут презентована грађанима општине Медвеђа и да ће се сарадња са ауторком наставити, обзиром на то да она има још припремљених квалтетних радова.
Изложба ће бити отворена до 18.03.2022 године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *