У уторак  15.10.2024. године у Културном центру општине Медвеђа организован је приказ књиге „Бурни дани грађанског рата на југу Србије – четници и равногорци у Јабланици 1941-1945. године“, аутора војводе Александра Марковића Туларског.  Дело је написано почетком 90-их година, прошлога века, а објављено 1996. године у тиражу од 500 примерака.  О аутору, војводи Алекси Марковићу и његовом делу говорио је Проф. Др. Милутин Ђуричић, некадашњи судија Уставног суда и професор Правног факултета у Београду. На самом почетку програма, Миљан Токовић је на фрули одсвирао познату четничку песму „Планино моја“, а сестре Радовић отпевале „Иструли ми дуња у фиоци“ и на крају је Токовић  уз гусле отпевао део песме о јунаку  Стевану Раичевићу-Гардићу.

Програм је отворио директор Културог центра, Небојша Јакшић, истакавши да установа којом руководи поред извођачке уметности, даје пажњу и књижевности, нарочито делима локалних аутора.

Књига је заинтересовала пажњу публике, јер је реч о делу које се не може наћи у библиотекама  а сведочи о догађајима из другог светског рата у Горњој Јабланици.  Професор Ђуричић је наводећи сведочења из књиге, изнео закључак, да на простору Горње Јабланице укупно било 30-ак жртава на обе супротстављене стране у међусобнм сукобима партизана и равногораца.  Тај податак умногоме показује, да поред тих људи екстремних у свом понашању тада, да је већина припадника равногорског и партизанског покрета за време рата покушавала да нађе начина да избегне сукобе и злодела.  По речима професора Ђуричића, ова књига представља приручник за упознавање јавности са историјом Горње Јабланице. Књига говори о многобројним догађајима, о којима је послератна комунистичка власт ћутала. На самом крају приказа књиге, професор Ђуричић је предложио да се локална средина треба потрудити да ова књига добије ново издање како би била доступнија широј јавности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *