Протеклог викенда одржан је  „3. Међународни фестивал фолклора“ у организацији Културног центра општине Медвеђа, на коме су учествовала друштва из Плужина, Македонске Каменице, Ранилуга , Ниша и Медвеђе. 

Најпре је свечани дефиле са 150 учесника уз пратњу трубачког окестра прошао центром Медвеђе, где је одигранао заједничко коло. Програм је настављен у великој сали Културнуг центра Медвеђа. Фестивал је отворио директор Културног центра Небојша Јакшић, са упућеним речима захвалности учесницима и публици на доласку. Пуна два сата, смењивале су се кореографије игара са подручја Криве Реке, Призрена, Понишавља, Лесковца, Шумадије, источног дела Македоније и Пиве. Манифестација је била добро посећена публиком, која је уживала у програму, подражавајући аплаузима наступ фолклораша. Дружење деце и младих је настављено после завршеног концерта у фоајеу Дома културе уз послужење које су припремили родитељи деце, чланова КУД „Разиграно коло“ из Медвеђе. У недељу 06.10.2024. године у преподневним часовима, гости из Црне Горе и Северене Македоније су испраћени, како је и обичај у овом крају: уз загрљаје и понеку сузу, и надом да ће поновни сусрет бити ускоро.

Пројекат „3. Међународни фестивал фолклра у Медвеђи“ финансирло је Министартво културе Србије.


УЧЕСНИЦИ ФЕСТИВАЛА:
– КУД “ПИВА” Плужине, Република Црна Гора,
– КУД “ВЕРА ЈОЦИК”, Македонска Каменица, Република Северна Македонија,
– КУД “Симонида”, Ранилуг, Аутономна покрајина Косово и Метохија, Република Србија,
– КУД “Света Ивановић”, Хум, Ниш, Република Србија,
– КУД “Разиграно коло -Вез”, Медвеђа, Република Србија.

Циљ овог пројекта је популаризација фолклора балканских народа као вид уметничког израза који се базира на нематеријалном културном наслеђу и успостављање сарадње културно-уметничких друштава из различитих регија и држава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *