Медвеђа је 11. и 12. маја била домаћин 26. Фестивала гуслара Србије.

Такмичарски део одржан је у Културном центру Медвеђа. У полуфиналу, које је одржано у петак, учешће је узело преко 40 гуслара, који су се до касно у ноћ борили за пролазак у финале. У само финале је ушло 20 најбоље оцењених такмичара.

У финалу, одржаном у суботу, победу је однео Милан Мрдовић из Београда са просечном оценом 9,94, другопласирани Славко Јекнић из Београда остварио је просечну оцену од 9,92, а трећепласирани је био Александар Туашан из Београда са просечном оценом 9,74.

Такмичари и гости фестивала су у суботу током дана посетили  Ћоров водопад у Петриљу и прославили крсну славу Гусларског савеза Србије (Св. Василије Острошки) у Сијаринској Бањи.

Посетиоци фестивала могли су током викенда у холу Културног центра да погледају и изложбу гусала, икона и дубореза неколико уметника пореклом из Медвеђе.

Фестивал је одржан под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине Медвеђа, у сарадњи са Културним центром општине Медвеђа и Туристичком организацијом Медвеђа. Домаћин фестивала било је Удружење гуслара и писаца епске поезије „Горња Јабланица“ из Медвеђе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *