19.10.2022. ГОДИНЕ у фоајеу Културног центра општине Медвеђа одржан је други стручни скуп „Савремена епска поезија и гусларско извођење као део УНЕСКО баштине“, који је у виду пројекта подржало Министарство културе и информисања.

Скуп је организовао Културни центар општине Медвеђа у сарадњи са локалном самоуправом. Програм скупа је имао колажни карактер, где су се наизменично представљали локални гуслари, чланови Удружења гуслара и писаца епске поезије „Горња Јабланица“: Обрен Јововић, Душан Додеровић и Миљан Токовић, а своје стихове у десетерцу и осмерцу, читао је песник Радосав Додеровић.

Др Данка Лајић Михајловић која је у име Института за музикологију САНУ представила  тему „Савремено гусларско стваралаштво и интерпретација“, дајући сегменте из истраживања која је спровела у области гусларског стваралаштва данашњице.

Др Бранко Златковић из Института за књижевност и уметност је изложио предавање  „Представа жене у традиционалној и савременој епској поезији“ са посебним освртом на гусларску поезију из Вуковске традиције.

„Нови трендови у гусларској поезији“ је била тема коју је обрадио Др Бошко Сувајџић са Филолошког факултета у Београду, приказујући нјаинтересантније примере гусларског извођења од почетка 19.века ка савременом добу, указујучи да су Српске гусле и епска поезија неизоставни део Српског културног идентитета.

Реализацијом овог пројекта, Културни центар као основна установа културе у Медвеђи, установљава сарадњу између најзначајнијих националних истраживачких и културних институцаија и ствараоца епског стиха извођача на гуслама са подручја Горње Јабланице. Такође важан елемент пројекта јесте популаризација гусларског стваралаштва и његово приближавања широј публици, а све у циљу очувања и презентације овог важног елемента културне баштине, који је упсан  у регистар УНЕСКО .

Скуп је отворио и њиме руководио Небојша Јакшић, директор Културног центра у Медвеђи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *